lørdag, september 09, 2006

Å reise billigere

I dag kom en amerikansk jordmor hit med sine 3 veganske barn,
de skal sove her til i morgen, da drar de til Flåm. Det gjør hun fordi både hun og jeg er med på couchsurfing-siden.

Dette er et nettsted der man kan ta kontakt med andre brukere og sjekke om det er ok å overnatte en natt eller to i leiligheten deres.

Det er gratis å være bruker, det er enkelt. Jeg har fått mange forespørsler, har sagt ja til noen, og av dem har noen dukket opp,
og det har vært svært gode erfaringer.

Det er jo bo-utgiftene som trekker flest penger ut av pengboka på ferier, så dette liker jeg.

Det jeg har mest sans for er et prosjekt for å bytte bolig på ferie.

Jeg har ikke forsøkt denne siden ennå, det koster 1000 kroner året og være med og jeg skal melde meg inn neste gang jeg vil på en litt lang ferie.

Fordelen er jo at man direkte-bytter leilighet og at man får større frihet. Jeg kjenner noen som har forsøkt, og det er flere enn jeg trodde som vil være i Oslo i ferien.

Jeg har vært inne og kikket på siden, de fleste leilighetene ser dyre ut, mye godt utdanna folk her. På coachsurfing er det fler ungdommer, fler som tilbyr andre å sove hjemme hos seg selv om man ikke har et stort sted.

Island

Nå flyr både Iceland Air og SAS Braathens til Island, kanskje det blir billigere. Men det er få avganger å velge mellom.

Ellers er prisnivået på Island omtrent som i Norge.

Og, min erfaring var at du like gjerne kan starte med å snakke norsk enn å begynne på engelsk. Mange kan et skandinavisk språk og særlig de litt voksne virket lad for å prøve. Det gikk kjempefint for meg, jeg byttet helt til norsk og gikk bare over til engelsk når 21-åringen i baren ville.

Praktiskheter

Å bo i Reykjavik

Å bo i Akureyri

Lenke til ungdomsherberger på Island

Mine egne observasjoner

Kosedyr på Island

Hallgrims kone tatt av pirater

Språk er så lett altså

I havna i Reykjavik

I prinsesse Ragnhilds rike

Natur på Island

Landevei

1. dag på Island



torsdag, september 07, 2006

Badene på Island

Vi besøkte 3 forskjellige bad på Island.

Den Blå Lagune

40 tsjekkiske kjerringer på 65 som går fra garderoben i badedraktene sine, og rett forbi dusjen. Damer som tar på lebestift rett før de går ut i badet, hva skal vi si om det.. Damer med høyt tupert hår som de planlegger å beholde tørt. Det er i grunnen en stor andel av damene som ikke vil ha vann i håret. Pussig.

Disse turistene kikket jeg på i Den Blå Lagune. Det var busslaster med folk som fikk servert konditorfarge-blåe drinker. Gøy å kikke på igrunn. Og når de var ferdige med turen sin og badet ikke var så fullt var det helt fint å være der.



Vannet er matt, lyseblått vann og bassenget er bygd inn i lavalandskapet.

Det var tørrbadstu og dampbadstu og hvit gjørme til å kline i fjeset.

Det var deilig å stå under den harde strømmen av vann i "fossefallet".



Ulempen er prisen, husker jeg riktig betalte jeg 140 kroner, mens på Laugarbadet inne i Reykjavik kostet det meg 25 kroner.

Ulempen er også at det ligger godt utenfor Reykjavik, ved flyplassen.

Og så er det ingen sklier eller andre ting for barn der.

Passer nok aller best for voksne.

Blå Lagune

Badet i Laugardalur

Det ligger en timinutters busstur fra sentrum av Reykjavik, og det er her de fastboende lauger seg. Det er vanlige basseng, ikke basseng innbygd i lava, men alle er varme.

Jeg koste meg veldig her, i heite pottur som var oppvarmet, du kunne velge mellom 38 grader, 40, 42 og 44. Det var dampbad, og moro for barn med to slags vannsklie og lekeutstyr i et barnebasseng.

Her finner du et par bilder fra badet

Badet ved Myvatn

Hvis du drar nord på Island burde du absolutt besøke dette badet
(i nærheten av det flotteste landskapet jeg har sett).

Det likner på Blå Lagune i utformingen, men er mye billigere, har mange færre folk, så lite kommersielt at du knapt får kjøpt deg en bolle, i det hele tatt svært enkelt. Men fint.

tirsdag, september 05, 2006

Bilene på Island

Man skulle kunne leid en spesial-sight-seeing-bil med panoramavinduer, hadde ikke det vært fint? Nesten sånn som paven satt i for at alle skulle se paven, men jeg ville ha det for å kunne se alt ute. Og så kunne det regnet på glasstaket.

Barnemakt!

Vi kjørte rundt på Island i leiebil, og jeg er ikke noen biljente så jeg visste ikke dette, men det virker pussig at bilen piper når mor og far glemmer setebeltet, mor og far har rompevarme, og sin egen air-c, så de gangene det var min tur til å sitte baki var jeg kald og de foran varme. Og jeg gjetter det er de foran som vanligvis har makta over tempe i bilen.

Men det jeg egentlig skulle vise dere

Det var så mange svære biler der, og noen hadde de spesialbygd sånn som denne. Syns det hvor sykt rar den er?

Shit det gjør det egentlig ikke, for jeg har glemt sammenlikningsbilen ved siden av. Dette er en mye høyere bil enn sånn stor bil vi har her som jeg også har sett før tross alt.
Kanskje en biljente ser forskjellen. Eller gutt.

mandag, september 04, 2006

Husene på Island


..er av mur som nevnt nedi her, eller de har malt bølgeblikk utenpå treveggene.

De hadde nok fått mye pes av naboer i Norge, bølgeblikk?



Mange av gatehjørnene i Reykjavik har avrundede hjørner,
gjerne midt på huset, slik som her.



Og her. Aner ikke hvorfor.



2. dag på Island kjørte vi ut av Reykjavik og nordover.
Da vi kom til den første husklynga som hadde veldig turkis farge på hustakene, på fjøset, på uthuset trodde vi det var noen einstøinger som hadde slått til på et tilbud på Byggeland.

Men så viste det seg at sterkfargede bølgeblikktak var ganske vanlige. Turkis, blått, orange..

søndag, september 03, 2006

Kosedyr på Island

På Island har de 70.000 hester, det er hester overalt.

Jentene ønsker seg ikke "hest pappa", men en hel flokk.

Når vi kjører på landet ser vi store flokker, og dette er ikke bare på de stedene der folk driver med hest for å ta turister opp i marka.

Poenget er dels at de bruker hestene til å hente sau ned fra fjellet, dels at folk her har hest omtrent som vi har båt, har man mange penger har man hester, ikke båt.

Og så er hest sport, og tar man hesten ut av Island for å konkurrere kan den aldri mer komme tilbake hit, pga. strenge helseregler.

Men ingen hunder

Det er nesten ikke en hund å se, men masse skilt om at det ikke er lov med hund på fortauet, ikke i gågata, ikke på rådhuset, egentlig er det ikke lov med hund i sentrum av Reykjavik i det hele tatt sier verten vår.

En gang på 80-tallet var det en stor sak at en politiker begynte å bryte forbudet og gå rundt med hunden sin.

Hundene fins, men i husene til folk stort sett, og i turområder.

Katter derimot

De rusler rundt i gatene, det er endel av dem,
jeg har sett katt i butikken.

Og så sauer da

Men de skal vi spise, ikke kose med.

Å bo i Reykjavik

Før jeg dro leste jeg et sted på nett at det ikke fantes noen rimelige steder å bo med perfekt beliggenhet i Reykjavik. Det er i alle fall ikke sant, det kryr av guest-houses ved Hallgrimskirken, der vi bor.



Jeg hadde tenkt at vi skulle bo på ungdosmherberget som ligger i bussavstand fra sentrum, men HAR trådløst nett og det beste badet ved siden av.

Jeg er helt fornøyd med at det ble som det ble, og anbefaler dette stedet, til tross for at prisen var det dobbelte som i Akureyri. Det ble ca 900 for to personer, ca 1000 for tre personer.
Og det har ikke nett.



Men det var veldig hyggelig der, på bildet over ser du frokostrommet, der alle sitter ved langbord.

Stedet ligger rett ved Hallgrimskirken som er et landemerke det er lett å orientere seg ut fra.

Det ligger også rett ved et svært godt og uformelt fiskespisested, Þrír Frakkar, dvs. Tre frakker (evt franskmenn) i Baldursgate.

Jeg spiste plukkfiskur, drakk 2 pils og tok en kaffe med sprit i til under 500, det var vel ikke så ille.

Og så ligger det rett ved de to sentrale handlegatene

lørdag, september 02, 2006

Å bo i Akureyri


Vi betalte ca 1000 kroner for 3 personer på ett rom i to dager, det var en svært god pris, og stedet kan absolutt anbefales. Det har trådløst nett i resepsjonen, som riktignok falt ned den ene kvelden, og hvis man ber om rom 21 der vi var, rett ved resepsjonen, så har man nett på rommet også.



Ungdomsherberget lå for langt fra sentrum til at det var en liten spasertur, passer godt for folk med bil.

De kjørte kompis-pris med pizza- og hamburgerbula et stykke unna, vi spiste ikke der, men jeg tok bilde likevel fordi den hadde et flott navn. Minner om Hall-Finn i Italiensk for begynnere. Nå så jeg en her i Reykjavik også, Grei-Finn har fått seg kjede.

fredag, september 01, 2006

Hallgrims kone tatt av pirater


Jeg hadde egentlig skrevet "Hallgrimskirken" som tittel på denne posten, men det hadde jeg ikke klikket på selv engang, og selv om kirka i Reykjavik er fin og svær og moderne, så er det historien om kona til Hallgrim som er den mest spennende.

For hun ble tatt av pirater i 1627

Hun bodde på Vestmannaeyar sammen med 500 andre, da 3 båter med pirater fra Algerie drepte 34 og røvet med seg 242 mennesker.

Noen klarte å gjemme seg i grotter og ble ikke tatt, men ikke Guðríður Símonardóttirs, senere kalt Turk-Gudda.

Hun klarte etterhvert å kjøpe seg fri, og å komme seg hjem til Island, via Tunisia, Italia og Danmark.

Og så giftet hun seg med Hallgrímur Pétursson, som var en kjent islandsk salmedikter som Hallgrímskyrkan i Reykjavík ble bygd til ære for etter 2. verdenskrig.

Denne fantastiske historien var dessverre behandlet med harelabb av de som lagde informasjonsbrosjyren til de kirkebesøkende.



Men, hva er dette, en advarsel om at her foregår det vill forkynnelse?